Select Page

Na globalnu zdravstvenu krizu mnoge tehnološke kompanije širom sveta odgovorile su razvojem inovativnih proizvoda u zdravstvu. Jedna od njih je startap firma iz Srbije Baby FM, koja planira uskoro da na domaće tržište plasira senzor uz pomoć kojeg se kontinuirano može meriti temperatura bebama i deci. Inovativni sistem sastoji se od uređaja koji se nalazi u pamučnoj traci prislonjenoj na telo i aplikacije uz pomoć koje će se pratiti i doziranje lekova. 

Tamara Papić iz startap firme Baby FM, koja je doktorirala senzorske tehnologije na Međunarodnoj postdiplomskoj školi Jožef Stefan u Ljubljani, kaže za Novu ekonomiju da njihov senzor omogućava praćenje i nadzor temperature u kontinuitetu, doziranje terapije koja se daje, sistem alarma i obaveštenja, kao i video i „chat“ konsultacije roditelja sa lekarima. „Roditelji će preko aplikacije brže moći da komuniciraju sa lekarima i moći će da im dostave izveštaj o temperaturi na kojem je upisano i koji su lekovi dati. Proizvod je namenjen bebama i deci do šest godina“, kaže Ivan Soldatović iz firme Baby FM, lekar i biostatističar. 

Vladimir Jeftović, inženjer i programer i takođe jedan od osnivača ove firme, kaže da se aplikacija jednostavno koristi i da imaju u planu saradnju sa privatnim klinikama i farmaceutskim kompanijama. 

Za razvoj tog inovativnog proizvoda dobili su finansijsku podršku mnogih programa za tehnološke inovacije i pobedili su na drugom lokalnom takmičenju ImagineIF Srbija u decembru 2020. godine, koje je održano uz podršku Innovation Forum Cambridge. 

Koliko dugo ste radili na razvoju ove inovacije, u kojoj je fazi i da li ste radili uz konsultacije sa pedijatrima? Kakvo je njihovo mišljenje? 

Tamara: Senzor se koristi za merenje telesne temperature i, osim senzorskog praćenja, razvili smo aplikaciju koja može da služi kao podsetnik roditeljima za davanje sledeće doze leka. Kad se svi podaci učitaju dobija se jedan grafikon koji meri i efekat leka na temperaturnu promenu. Prototip je trenutno u završnoj fazi pred izlazak na tržište, što znači da se klinički testira prvo na odraslima i na grupi dece. Nakon završenog kliničkog ispitivanja moći ćemo da prodajemo proizvod na domaćem tržištu. Nama je veoma važno da smo dobili potvrdu od eminentnih pedijatara u Srbiji da je ovaj sistem izuzetno koristan i važan. Razgovarali smo sa lekarima u Tiršovoj i u Institutu za majku i dete. 

Koji su potrebni sertifikati za izlazak na tržište jednog inovativnog proizvoda u oblasti zdravstva?

Tamara: Naš cilj je da sledeće godine završimo sertifikaciju za CE znak i da, osim na domaće, izađemo i na evropsko tržište. Naravno, želimo da poslujemo u Americi koja je za našu firmu jedno od ključnih tržišta. Od tržišta Evrope u fokusu su nam Velika Britanija i Nemačka. Za američko tržište potreban je FDA standard, ali postoji mogućnost da možemo da nastupimo na tržištu Amerike kao elektronski uređaj. U tom slučaju nam nije neophodna sertifikacija.