Select Page

Članak je originalno objavljen u Forbs-u i može se naći na sledećem linku

Roditeljima male dece poznate su epizode nespavanja i brige tokom noći u situacijama prehlada i povišene temperature.

Podatak da od dve godine, šest meseci prođe u nespavanju zbog tog problema, ali i lična iskustva, dala su ideju startap timu Baby FM da osmisli uređaj za kontinuirano merenje temperature kod beba i dece, a koji ne podrazumeva klasičan toplomer.

Otežano merenje temperature kod mališana može da dovede i do greške u davanju terapija, što je dodatni stres za mame i tate.

„Baby FM sastoji se od senzora za merenje telesne temperature i aplikacije za mobilne uređaje. Sistem je osmišljen tako da alarmira roditelje ukoliko detetu temperatura raste“, pojašnjava Tamara Papić, jedna od osnivača ovog startapa, za Forbes Srbija.

Senzori su prislonjeni na telo deteta

Uređaj se nalazi u pamučnoj traci koja se prislanja na telo deteta.

U okviru aplikacije predviđeno je da roditelji mogu da postave alarme za davanje fiksne terapije koja podrazumeva antibiotik, ali i varijabilne terapije koje zahtevaju korišćenje antipiretika i suplemenata.

Takođe mogu da unesu vrednosti izmerene temperature i upišu šta su sve primenili od terapija za obaranje visoke temperature.

Aplikacija zabeležene vrednosti temperature pretvara u trend sa vremenskim zapisom unetih terapija i preduzetih „akcija“. Tu belešku u PDF formatu roditelji mogu iz aplikacije poslati svom odabranom lekaru.

Takođe, ideja je da putem aplikacije mogu da poruče odgovarajuće suplemente i zakažu konsultacije sa lekarom uz podršku partnera sa DokTok platforme, sa kojom pripremaju zajedničku akciju za zakazivanje video konsultacija.

„Sistem je dizajniran tako da se može koristiti i na klinici, za potrebe medicinskog osoblja i praćenje stanja pacijenata, kao i u kućnim uslovima za nadzor od strane roditelja ili članova porodice“, kaže Tamara Papić jedna od osnivača ovog startapa.

Ovaj uređaj omogućava deci neometano kretanje, igranje i spavanje, a senzor sadrži dodatak srebrnih niti koje imaju i antialergijsko dejstvo. Traka se može ponovo upotrebiti i održavati pranjem.

Ova inovacija trenutno je u fazi završnih kliničkih testiranja na klinikama Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, a privatne klinike, takođe su dale podršku za nastavak studija.

Ideja je i da ovaj sistem, pored mališana, mogu da koriste svi članovi porodice, a u tom slučaju, jedino će biti potrebne veće podesive trake u odnosu na one koje su dizajnirane za decu i bebe prema starosnim kategorijama.

Aplikacija uskoro na tržištu

Startap tim Baby FM učestvovao je i dobio nagrade na nekoliko startap takmičenja u zemlji što im je omogućilo da prikupe finansijska sredstva za razvoj proizvoda.

Kako za Forbes Srbija objašnjava Tamara Papić, proces dizajniranja proizvoda bio je veoma zahtevan imajući u vidu sve promene koje se dešavaju na tehnološkom tržištu, ali u isto vreme i inspirativan imajući i vidu krajnji cilj njegove primene.

„To je proces konstantnog ulaganja u razvoj zbog brzih promena i napretka tehnologije. Mi smo se usaglasili oko okvira prvog rešenja sa kojim izlazimo na tržište, ali u planu imamo još nekoliko koraka i poboljšanja koje ćemo tek predstaviti“, kaže ona ne otkrivajući više detalja.

Plan je da aplikacija bude uskoro na tržištu kako bi roditeljima olakšali snalaženje u situacijama kada njihova deca imaju učestale temperaturne epizode.

Digitalizacija podataka na klinikama

Proizvod Baby FM je u fazi testiranja na Klinici za pulmologiju KBC i Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, ali i klinici Acibadem Bel Medic.

„Planirana je saradnja i sa IKVB Dedinje i sprovođenje studije u okviru njihvog centra za transfer tehnologije od strane mladih doktoranata i specijalizanata na dva odeljenja, jer je merenje temperature u kontinuitetu ključno za operativni i post operativni postupak“, kaže Tamara, koja je doktor senzorskih tehnologija i već godinama je usmerena na multidisciplinarna istraživanja.

Ideja tima Baby FM je da omogući da se uređaj koristi putem aplikacije, ali i da se kupi u apotekama i prodavnicama bebi opreme.

Planirani izlazak na tržište predviđen je u dve faze nakon „lansiranja“ aplikacije, priča Tamara Papić.

Prva podrazumeva da će uređaj (senzorski toplomer) moći da se poruči za kućnu upotrebu putem veb šopa, distributera, odnosno apoteke ili klinika, a u drugoj fazi sistem će moći da se koristi direktno na klinikama.

Papić ističe da ovim uređajem žele da poboljšaju rad lekara i medicinskog osoblja digitalizacijom temperaturnih listi, a ujedno i notifikacijama i alarmima za terapije i temperaturu. Lekari bi na osnovu trenda temperature mogli imati bolji uvid u tip infekcija, bolesti i tok oporavka, objašnjava ideju sagovornica Forbes Srbija.

Pozitivne reakcije roditelja

Proizvod su kaže, testirali sa zdravim volonterima i ranim korisnicima, a takođe su radili više puta ankete sa ciljnom grupom – roditeljima.

„Uvek dobijamo njihove pozitivne reakcije i nestrpljivi su da dobiju ovaj proizvod koji i jeste dizajniran prema njihovim potrebama“, ističe Tamara Papić.

Kaže i da im je, imajući u vidu da je proizvod dizajniran po najsavremenijoj tehnologiji, kasnije u planu izlazak na strana tržišta, a pre svega tržišta SAD, ali i Velike Britanije i Nemačke.

Pripreme za serijsku proizvodnju

Sada pripremaju seriju od 50 uređaja, a procenjuju da u Srbiji mogu da proizvedu oko 10.000 komada godišnje, dok su za veće serije „locirali“ partnerske kompanije.

Proizvode ih u laboratoriji svojih inženjera i partnerske kompanije koja radi industrijski dizajn i izradu prototipa, dok su sertifikovane komponente poručene od proizvođača elektronike. Ono što posebno ističu to je da je kompletan “know how” urađen u Srbiji.

Za velike serije računaju na dobavljače iz inostranstva što se komponenti tiče, dok se sklapanje može raditi u Srbiji ili kod inostranih partnera direktno.

Ovaj sistem se, kako kaže, trenutno priprema za serijsku proizvodnju, zahvaljujući grantu Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Ideju su validirali od početka kroz akceleratorske programe i takmičenja, od kojih je prvo bilo ImagineIF (Health tech lab i NTP Beograd) gde su bili lokalni pobednici i selektovani u 15 globalno najboljih ideja u zdravstvu na takmičenju Innovation forum Cambridge 2021.

Potom su dobili i grant u okviru Raising Starts, kao i Star Tech programa.

„Svaki od ovih programa od izuzetnog je značaja za našu kompaniju i upravo su pratili faze našeg razvoja. To se ne odnosi samo na finansijsku podršku, već i mentorstvo, programe stručne podrške, tematska putovanja i praćenje događaja i konferencija od značaja za internacionalnu saradnju naše kompanije“, kaže Papić o tome koliko im je ova podrška značila.

Ko čini Baby FM tim

Doc dr Tamara Papić godinama radi na podizanju svesti u oblasti inovacija i kreativnih industrija.

Dosadašnje iskustvo, kao i iskustvo rada sa preduzetnicima tokom kreiranja serijala Moj heroj i Zlatna ideja na RTS čiji sam bila urednik su doprineli razumevanju neophodnih procesa za pokretanje startapa i prevazilaženje mnogih izazova koje sa sobom nosi“, ističe ona.

Dr Ivan Soldatović je lekar i biostatističar, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, konsultant za međunarodne farmaceutske kuće.

Vladimir Jeftović je programer i inženjer skalabilnih softverskih arhitektura i rešenja sa uticajem na milione korisnika, kao što je Alexa voice recognition system, na kojem je radio u Amazonu. Iz prvobitnog tima prešao je u konsultantsku rolu i takođe uspešno razvija startap Divs Technology/Moveo.

Luka Jovanovićje inženjer veštačke inteligencije kojije svojim znanjem dao veliki doprinos osnivačima tima.

Takođe u procesu razvoja i dizajniranja proizvoda učestvuju i drugi saradnici među kojima Papić izdvaja tim Eleonore Sergijević koji radi na razvoju industrijskog dizajna, tim za razvoj aplikacije koji vodi Marijana Gligorić i tim za razvoj elektornike Milana Darijevića.