Select Page

Temperaturu ćemo meriti pomoću senzora i očitavati na mobilnom telefonu!

Sistem “Baby FM” dizajniran je tako da se može koristiti i na klinici za potrebe medicinskog osoblja i praćenje stanja pacijenata

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj uskoro će biti predstavljen inovativni proizvod za merenje temperature kod dece, i to pomoću senzora. Opšte je poznato da neka deca ne trpe toplomer, pa bi ovaj način merenja temperature mogao da bude sjajno rešenje koje će mnogo pomoći lekarima, ali i olakšati mališanima.

A najbolje od svega jeste to što je sistem delo domaće pameti, i to startap firme “Baby FM”, koja ga je čak predstavila ove godine na sajmu “Expo 2020 Dubai”.

Jedan od osnivača i učesnika projekta Tamara Papić ispričala je za 24sedam od koga je potekla ta zamisao.

Ideja je nastala iz ličnog iskustva koosnivača doktora Ivana Soldatovića, tokom temperaturnih epizoda njegovog sina, kada je zajedno sa suprugom morao da meri temperaturu na svakih 15 minuta tokom čitave noći.

Poželeli su da imaju sistem koji bi ih alarmirao ukoliko temperatura raste, a da imaju period mirnog sna kako bi narednog dana bili produktivni i izbegli mnogobrojne greške koje nastaju prilikom tretiranja temperature i davanja lekova – priča ona.

Baby FM tim: Vladimir Jeftović, Tamara Papić, Ivan Soldatović

Ona objašnjava kako ovaj sistem tačno funkcioniše, i dodaje da se može koristiti za klinike, ali i u kućnim uslovima.

Cilj proizvoda jeste pouzdano, precizno merenje telesne temperature u kontinuitetu, što se pokazalo jednim od ključnih faktora za ispravnu dijagnostiku. Sistem omogućava prikaz temperature na mobilnoj aplikaciji, podešavanje alarma, kao i noifikacija za doziranje lekova, a takođe i eksportovanje grafikona o kretanju temperature koji se može poslati lekaru. Sistem je dizajniran tako da se može koristiti i na klinici za potrebe medicinskog osoblja i praćenje stanja pacijenata, kao i u kućnim uslovima za nadzor od strane roditelja ili članova porodice – kaže Tamara, i dodaje da je projektovana cena proizvoda do 5.000 dinara, ali da očekuju da će s razvojem serijske proizvodnje koštati manje.

Uz to, ovaj sistem će, pored mališana, moći da koriste svi članovi porodice.

Ovim sistemom će biti moguće meriti temperaturu ostalim članovima porodice. Pripreman je za najosetljiviju starosnu grupu, pa će sve prednosti sistema moći da se koriste i za odrasle. Za porodičan sistem jedino će biti potrebne veće podesive trake u odnosu na one koje su dizajnirane za decu i bebe prema starosnim kategorijama. Odnosno, napravićemo porodičan paket, gde će roditelji birati dimenziije trake, kao i nalog korisnika na aplikaciji kojem se meri temperatura – objašnjava ona.

Tamara kaže i da je etički komitet klinike u Tiršovoj odobrio testiranje, kao i komitet Pulmološke klinike KBC. Pripreme za početak i realizaciju obe studije su u toku i planirane su za ovaj mesec.

Nakon toga, radićemo proširenu studiju i sa privatnim sistemom “Acibadem Bel Medic” – kaže Tamara.

Zanimljivo je i to da je sistem bio predstavljen i na tematskoj nedelji “Zdravlje” na “Expo 2020 Dubai”, gde su dobili pozitivne komentare, a proizvod je privukao i pažnju distributera. Takođe, dobilil su ponude za saradnju i implementaciju sistema na klinikama u UAE i Rusiji.